Policisté se zaměří na zdrogované řidiče

Policisté budou častěji testovat řidiče na přítomnost drog. Podle statistik přibývá na Mostecku lidí, kteří řídí pod jejich vlivem. Užití drogy zjistí přístroj Drugwipe, který vypadá jako větší teploměr. Analyzuje drogu ze slin nebo potu.

„Chceme tímto připravovaným opatřením odhalit zdrogované řidiče,“ oznámila včera mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Policie se zaměří převážně na mladé řidiče. Výjimkou však podle mluvčí nebudou ani kontroly zkušených řidičů, třeba těch, kteří za volantem kamionů tráví delší čas a potřebují být fit. Při pozitivním výsledku se motorista podrobí odběru krve nebo moči ve zdravotnickém zařízení. Na základě znaleckého posudku pak policie rozhodne, zda řidič spáchal přestupek či trestný čin. „V každém případě každý řidič, který má pozitivní test na drogy, přijde na místě o řidičský průkaz,“ varuje mluvčí. U přestupku rozhoduje o trestu obecní úřad ve správním řízení. Řidič může dostat zákaz řízení na několik let a navíc riskuje pokutu do výše 50 tisíc korun. U trestného činu může soud uložit až tříletý trest a zákaz činnosti.

Loni policisté chytili na Mostecku 73 řidičů, kteří jeli pod vlivem drogy. Třicet dva případů policie řešila jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a 41 řidičů se dopustilo přestupku.

www.mostecky.denik.cz